Stjernehistorier

jobbintervju jobbsøk karriereutvikling karriereveiledning Jun 17, 2022
Fortell en stjernehistorie i jobbintervjuet

Intervjuer: Kan du fortelle meg hva styrkene dine er?

Kandidat: Jeg er god til å ta initiativ og inkludere andre. Jeg er løsningsorientert og kreativ. Jeg har gode samarbeidsegenskaper, jobber strukturert og velorganisert med en sterk gjennomføringsevne.

Hva tenker du om svaret?

Jeg syns det er uklokt. Hvorfor? Fordi en oppramsing av egenskaper aldri er en god strategi. Personen som intervjuer deg, vil assosiere noe helt annet med strukturert og kreativ enn det du selv gjør.

Dessuten består dette svaret av en rekke påstander som ikke sier noe om kontekst eller resultater. Hvem som helst kan lire av seg noe sånt. Du blir ikke troverdig.

Vi prøver igjen:

Intervjuer: Kan du fortelle meg hva styrkene dine er?

Kandidat: Ja, det gjør jeg gjerne. Jeg kan nevne hvordan jeg bidro til å løse en stor utfordring på kundesenteret jeg ledet: Vi opplevde en økning i antall klager på grunn av for lang responstid og dårlig service. 

Jeg tok initiativ til en ny løsning og inkluderte noen av kundeservice-medarbeiderne for å kartlegge utfordringen. Vi så på hvilke henvendelser som kunne håndteres i hvilke kanaler og av hvem. Så involverte jeg teknisk avdeling og utarbeidet en plan for hvordan vi kunne løse floken på en god måte. 

Resultatet ble en løsning hvor vi loset kundene igjennom tastevalgløsninger, vi opprettet en FAQ-oversikt og en chat på nett. Serviceinnstillingen til de ansatte økte, de opplevde mindre arbeidsbelastning og vi fikk flere fornøyde kunder. I tillegg kunne vi frigjøre to årsverk på kundesenteret.

⭐⭐⭐⭐⭐

Hva syns du om dette svaret?

Jeg liker det, som du skjønner, mye bedre. Her forteller kandidaten en ⭐STJERNEHISTORIE⭐ som svar på spørsmålet.

Svaret er delt opp i tre avsnitt så du enkelt ser hvordan du bygger opp stjernehistorien:

Situasjon → Handling → Resultat

Gjennom denne stjernehistorien beskriver kandidaten både kontekst og resultater, og vi får informasjon om at hun er både initiativrik, inkluderende, løsningsorientert, kreativ, strukturert, velorganisert, har gjennomføringsevne og gode samarbeidsegenskaper.

Alt dette, UTEN at hun trenger å ramse opp eller i det hele tatt nevne disse egenskapene.

Når du svarer på et intervjuspørsmål med en stjernehistorie har du større kontroll på inntrykket du vil at intervjuer skal sitte igjen med, det er ikke opp til intervjuer å TOLKE hva du mener med strukturert eller kreativ.

Ved å fortelle et konkret eksempel som dette aktiverer du i tillegg flere sanser hos den som intervjuer deg, derfor huskes det du sier bedre og du blir mer troverdig.

 

En ⭐STJERNEHISTORIE⭐ aktiverer flere sanser

I stedet for å ramse opp en haug med ord som intervjuer kun lytter til, vil du ved å fortelle en stjernehistorie også aktivere den visuelle sansen, ved at du gjør det lettere for henne å se situasjonen for seg. Kanskje vil du attpåtil vekke følesansen, ved at historien som fortelles skaper begeistring?

Da gjør du INNTRYKK!

En stjernehistorie er, som du har sett, en kort beskrivelse av hvordan du har gått fram for å løse en utfordring eller hvordan du har håndtert en situasjon som har ført til et positivt resultat. 

En stjernehistorie har flere formål: 

  • Tydeliggjøre din kompetanse innen et spesifikt fagområde.
  • Synliggjøre dine ferdigheter.
  • Vise til resultater du har oppnådd.
  • Skape troverdighet gjennom å bevise det du påstår at du kan.

 

Men, hvorfor kaller jeg det en STJERNEhistorie? 

Artig at du spør!

STAR-metoden benyttes av mange rekrutterere og arbeidsgivere i intervjuet.

Når det stilles spørsmål som har til hensikt å avdekke din erfaring og kunnskap, dine ferdigheter eller din motivasjon, ønsker intervjuer å danne seg et bilde av dette gjennom konkrete eksempler som sier noe om situasjon, handling og resultater, samt hva din rolle eller ditt ansvar i dette var. Når en rekrutterer benytter STAR-metoden, vil hun stadig stille oppfølgingsspørsmål, helt til du har gjort rede for nettopp: 

⭐S: Situation

⭐T: Task

⭐A: Action

⭐R: Result

Hun vil, gjennom sine spørsmål, få svar på i hvilke situasjoner du har bidratt med hvilke oppgaver, hva du har tatt initiativ til eller ansvar for (handling) og hvordan dette har skapt verdi eller resultater for arbeidsgiver.

 

Bevis for påstanden

Når du formidler kompetansen din i et intervju eller i andre sammenhenger, vil du gjennom en ⭐STJERNEHISTORIE⭐ bevise det du påstår at du kan.

La meg forklare: Veldig mange av oss begrenser oss til å påstå når vi snakker om egen kompetanse. Kjenner du deg igjen? Det kan jeg gjøre. Jeg kan for eksempel si:

  • Jeg har erfaring med …
  • Jeg er god til …
  • Jeg er …
  • Jeg har kunnskap om …
  • Jeg har kompetanse innenfor …

Men dette blir bare påstander, ser du? De beviser ingenting.

Stjernehistoriene er KONKRETE EKSEMPLER som underbygger påstandene våre, og gir en bedre forståelse for og et tydeligere bilde av kompetansen vår.

Når dette er sagt, kan du gjerne starte et intervjusvar med en påstand, bare husk å følge opp med en stjernehistorie.

Nå forstår du at ved å svare på et intervjuspørsmål med en stjernehistorie, gir du intervjuer det hun vil ha, med en gang.

Hvordan du finner dine egne, unike stjernehistorier:

Tenk igjennom hva du har oppnådd av stort eller smått, hva du er stolt av eller har fått gode tilbakemeldinger på.

Bygg deretter opp en stjernehistorie i tre trinn, slik:

  1. Beskriv hva som var utgangspunktet eller utfordringen / Hva var situasjonen som krevde en løsning?
  2. Beskriv hva du gjorde / Hva var ditt initiativ eller din rolle? / Hva tok du ansvar for?
  3. Hva ble resultatet? / Hva kom du fram til? / Hvordan skapte dette verdi for arbeidsgiver, teamet, en leder eller kollega? 

Du bør ha et godt utvalg stjernehistorier, jeg anbefaler at du finner 5–10 som viser fram de ferdighetene som er relevante til rollen du er på intervju til.

Masse lykke til i intervjuet – vær den ⭐STJERNA⭐ du er!

Klem, Hege🌸

 

PS: Har du ikke lest mine beste tips til hvordan du forbereder deg til jobbintervjuet?

Du finner dem her: 7 tips til jobbintervjuet (winnemutvikling.no)

 

Boken min "Mellom to jobber - 7 steg til en meningsfull jobb" er en samling av mine beste råd etter nesten 20 år som karriereveileder.

Les mer om boken her