Karrierevalg og 20-årsjubileum🎉

endring karriereutvikling karriereveiledning mening Apr 28, 2022
Karrierevalg

I år er det 20 år siden jeg startet på en ny karrierevei!🎉

Jeg var 30 år og hadde ennå ikke funnet ut hva jeg skulle bli når jeg ble stor. På det tidspunktet trodde jeg jeg var den eneste som røra med dette🙄

Til da hadde jeg testet ulike jobber innenfor salg, hotell/bar/restaurant, ledelse – OG jeg hadde drevet egen business i noen år, sammen med søster’n.

Ulike studier og kurs ble utforsket – uten at noe hadde TRUFFET skikkelig. Jeg surfa liksom bare rundt – kanskje i påvente av at noe skulle slå ned som et klart lyn i hodet mitt.

Jeg vet jeg ikke er den eneste som opplever en kronglete start på karriereveien. «Jeg vet ikke hva jeg skal bli når jeg blir stor»! Den setningen hører jeg ofte. Fra den evige studenten på 35 og fra hun som har bikka femti og ennå ikke har funnet hylla si.

Og vet du – det er helt greit. Ja, det oppleves frustrerende, men så lenge du leter, er i bevegelse, er nysgjerrig og åpen – da vil du komme nærmere det som er «greia di».

 

Å lene seg innover

Men det vi ofte gjør feil, er at vi KUN leter i omgivelsene – vi vender oss utover. Vi lytter til andre, vi trekkes dit pengene ligger, vi vil ha den kule jobben, den prestisjefylte jobben, den ambisiøse eller «riktige» karrieren, vi lytter til den smarte venninnen, til velmente råd fra foreldre og lærere.

Det er fint å lytte til andre, men ikke på bekostning av å lytte til seg selv.

En av mine nærmeste venninner, Merete, hadde invitert meg på besøk den høstkvelden i 2002 og fortalte begeistret om hva hun hadde gjort: «Jeg har meldt meg på et kurs i coaching»!

I 2002 visste jeg ikke hva coaching var. Jeg syntes det hørtes veldig spennende ut – det at en coach bare stiller en haug med gode spørsmål også finner den som coaches sine egne svar, på sine egne utforinger, gjennom egen refleksjon. Det var nærmest som magi å regne i mine ører. Dette måtte jeg finne ut mer om – det sitret i kroppen.

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men noen ganger i mitt liv har jeg tatt (og tar ennå) valg med utgangspunkt i en sterk visshet om at «dette bare må jeg», uten at mitt rasjonelle intellekt helt kan forklare hvorfor. Det bare KJENNES riktig – i kroppen🤍

I min erfaring har slike valg vist seg å være gode – ja, livsendrende.

Den høstkvelden på Jessheim gjorde jeg et slikt valg.

Dagen etter ringte jeg lederen av coachingkurset og før jeg visste ordet av det hadde jeg skrapt sammen det jeg hadde av penger, lånt resten og betalt en drøss for å melde meg på dette kurset som bare magen min og hjertet mitt stemte for.

Hodet mitt var faktisk ikke helt med på hva jeg dreiv med.

 

Våge å stole på magefølelsen?

Lite visste jeg den gangen om at dette var starten på det som skulle bli min nye karrierevei. Min BEVISSTE karrierevei. Det ble flere coaching-kurs, det ble karriereveiledning, gestaltterapi, mental trening – og enda mer karriereveiledning.

Jeg tror at når vi snubler borti noe som virkelig betyr noe for oss – da kjennes det i KROPPEN. Vi blir glade, engasjerte, spente, fredfylte, inspirerte eller redde.

Ja, også redde. Fordi, det som VIRKELIG betyr noe for oss er ikke nødvendigvis helt «innafor». Det er kanskje ikke anerkjent nok, stuereint nok eller smart nok i andres øyne – eller kanskje i dine egne øyne. Klart det er skummelt!

Jeg pleier å si: «Når du er skikkelig redd er det fordi det betyr noe». Jeg må stadig minne meg selv på det samme.

Jeg brenner virkelig for at flere skal våge å gå for drømmen sin – både i karrieren, men også ellers i livet. Da blir livet så mye gøyere! Jeg ser på jobb/karriere/utdanning som en del av en større helhet:

Jobben skal passe inn i livet og livet skal passe til jobben. Jobb er viktig for helsa og helsa er viktig for jobb. Vi skal ha det BRA for pokker!

Så når de sterke følelsene vekker noe i deg om at; dette må jeg bare gå for, bare fordi det virker gøy, meningsfullt, interessant eller litt koko – gjør det! Du trenger ikke å se enden på veien.

For når vi følger denne indre iveren – da tar den oss steder vi ikke ante at vi kunne ende opp – gode steder.

Jeg lover💚

 

Vil du ha hjelp til å utforske hva du skal bli når du blir stor? Eller få hjelp til å trene opp «innover-radaren» din? Kontakt meg – så avtaler vi en uforpliktende bli kjent-prat og ser om vi får til noe gøy sammen. 

 

God klem! 

 

Boken min "Mellom to jobber - 7 steg til en meningsfull jobb" er en samling av mine beste råd etter nesten 20 år som karriereveileder.

Les mer om boken her