Introvert i et ekstrovert arbeidsmarked

jobbintervju jobbsøk selvfølelse selvtillit May 11, 2022
Introvert i et ekstrovert arbeidsmarked

Det har tatt meg mange år å forstå, for så å akseptere at jeg er introvert. Og enda flere år å faktisk kjenne at jeg kan være stolt av det.

En grunn til det tror jeg er at vi lever i et samfunn som på mange måter framsnakker og applauderer det ekstroverte. Vi ser det også i arbeidsmarkedet.

Før jeg skrev boka «Mellom to jobber» gjorde jeg research på hva de som opplever å stå fast på karriereveien strever mest med.

I Kvinneguiden skrev en anonym kvinne at hun ble helt oppgitt av jobbannonser som søker etter entusiastiske, sultne og fremoverlente kandidater.

Hun skrev videre at krav som dette holdt henne tilbake fra å søke jobber hun ellers var godt kvalifisert til. Hun kjente seg ikke igjen.

Hun er ikke alene om å ha det sånn.

For hva betyr det egentlig å være entusiastisk, fremoverlent og sulten? Er det noe som synes på utsiden? I hvilke jobber er dette viktige trekk? Og kan en introvert relatere til disse trekkene?

Ja, som introvert kan i alle fall jeg relatere til fremoverlent, sulten og entusiastisk (selv om jeg bruker andre ord). Vi introverte er ikke mindre engasjerte, viljesterke eller hardtarbeidende enn andre. Ei heller mindre sosiale. Vi har bare et større behov for ro og alenetid når vi lader batteriene.

Noen kjappe tall fra finn.no:

I skrivende stund finner jeg 2405 jobbannonser på Finn som søker etter ekstroverte/utadvendte kandidater. Når jeg søker på introvert dukker det opp seks jobbannonser. I en av disse handlet det om evnen til å lede medarbeidere som både er introverte og ekstroverte. I de fem øvrige dukker introvert opp i setninger som dette: «Om du er introvert eller ekstrovert spiller ingen rolle».

Med andre ord: Introvert er ikke et uttalt ønsket trekk hos noen av kandidatene det søkes etter i 33684 stillinger.

Kanskje er det bare jeg, en stolt introvert, som blir litt indignert av dette?😅

 

Introvert – ekstrovert: Hva er egentlig forskjellen?

Se på det som en skala – du trenger ikke være enten/eller. Mange befinner seg et sted midt imellom og omtales som ambivert. Men ikke la deg definere eller begrense av dette her da – du er veldig mye MER enn en plassering på en slik skala.

Du må for øvrig ikke forveksle ekstrovert med utadvendt eller sosial, og introvert med innadvendt, sjenert eller asosial. Det har ingen sammenheng. Det går veldig fint an å være introvert og sosial.

Noe kan det likevel være fint å kjenne til fordi:

Ekstroverte får energi av å være sammen med andre. I motsetning blir introverte fortere stimulert av sosial interaksjon og mange mennesker. De lader best ved å være alene. Heller du mer mot introvert enn ekstrovert på skalaen, kan det derfor være smart med litt egentid før jobbintervjuet.

 

Å logre inni seg!

Husker du første sesong av The Voice? Det var da Martin Halla vant med hjelp av mentor Magne Furuholmen. I løpet av sesongen hadde de tulla litt om hvor introverte de begge var.

Så, på finaledagen, når de fire artistene og deres mentorer står forventningsfulle på scenen og venter spent på vinnernavnet, mens tiden trekkes ut på sedvanlig vis, utropes omsider Martin til vinner.

Konfettien regner, alle jubler, hopper og klapper. Bortsett fra Martin og Magne. De står rett opp og ned, ser nokså sindige ut og klemmer hverandre. Og de smiler godt – det skal de ha. Så sier Magne Furuholmen: «Dette er Martin og meg når vi er ekstatisk glade».

Da kjente jeg meg igjen! Det var så godt å se likesinnede juble inni seg – for det VET jeg de gjorde.

Som introvert har jeg ofte tenkt at jeg burde klare å komme mer ut med alt som skjer inni meg. Jeg har tenkt at jeg burde klare å uttrykke den begeistringen jeg kjenner på innsiden på en mer «allmenn» måte. På en måte så folk ser og forstår hvor begeistret jeg er.

Når mine ekstroverte venner uttrykker begeistring med en ordstrøm som om de hadde hivd innpå flere pakker boktavkjeks, kan jeg si: «Nå ble jeg glad!» eller «Herregud, så gøy!»

Færre ord betyr ikke at jeg ikke er like gira. Men jeg forstår at det kan virke sånn.

«Jeg logrer inni meg», sa en introvert kurskollega en gang. Den syns jeg var fin, så den har jeg adoptert. For det er sånn det føles🐶

 

Hvordan overbevise i jobbintervjuet?

For en arbeidsgiver er kandidatens motivasjon for stillingen noe av det mest avgjørende for om de skal legge et tilbud på bordet eller ei. Her vet jeg at mange som relaterer til å være introverte sliter.  

Inni oss logrer vi av motivasjon så både blomstervaser og lamper går overende. Utenpå er vi sindige. Arbeidsgiver tenker kanskje: «Bra kandidat, god kompetanse – bare litt usikker på om hun er motivert nok for stillingen?»

Så hva kan vi gjøre?!

Det vi ikke bør gjøre er å overlate til arbeidsgivers antagelse at fraværet av fremoverlent og energisk gestikulering handler om at vi ikke er motiverte nok.

Det vi kan (og må!) ta ansvar for er å hjelpe arbeidsgiver med å forstå

Vi kan gjøre som Magne Furuholmen: Bruke ord. Si hva som skjer på innsiden. Si at vi er ekstatiske –at vi logrer inni oss.

Og når vi med et glimt i øyet legger til at det er slik introverte uttrykker begeistring, kan vi i samme slengen tilføye flere kvaliteter som ofte ligger naturlig for oss introverte:

Vi er gode til å lytte og være til stede i øyeblikket, er tålmodige og evner å jobbe konsentrert og fokusert over lengre tid, vi forbereder oss godt, er gjerne kreative, har god dybdeforståelse og vi er gode til å se folk rundt oss.

Når forventningen er at du skal svare på spørsmål på strak arm, kan introverte få en utfordring i jobbintervjuet.

Introverte liker å tenke før vi svarer og fordi begeistringen vi kjenner inni oss ikke alltid kommer så godt til uttrykk på utsiden, kan det tolkes som at vi ikke er motiverte nok. Vi overbeviser ikke på samme måte som hun som gestikulerer med hele seg og bobler over av motivasjon! Greia er at det kan skape usikkerhet hos arbeidsgiver. Og da kan det være lettere å gå for det «åpenbare».

Derfor: Fortell. Bruk ord. Beskriv hva som skjer på innsiden.

 

Fordeler i jobbintervjuet

Selv om det er fint å ha snakketøyet i orden i jobbintervjuet, er det vel så viktig å lytte.

Fordi introverte ofte er tålmodige og gode lyttere, kan vi bruke denne fordelen til å gi gode og tilpassede svar.

Og fordi vi er nysgjerrige av natur, er kreative og liker å gå i dybden på ting, har vi gode forutsetninger for å både forstå oppgaver, se utfordringer og løsninger i stillingen det intervjues til.

Den største fordelen til en introvert på jobbintervju vil jeg likevel påstå er evnen til å forberede seg godt. Gode forberedelser er virkelig nøkkelen for å gjennomføre et godt intervju.

Les gjerne mer om dette her: 7 tips til jobbintervjuet (winnemutvikling.no) 

 

God introvert klem🤗

Boken min "Mellom to jobber - 7 steg til en meningsfull jobb" er en samling av mine beste råd etter nesten 20 år som karriereveileder.

Les mer om boken her