Hvem er dine rollemodeller?

karriereutvikling karriereveiledning selvfølelse selvtillit Aug 22, 2022
Pippi Langstrømpe og Herr Nilsson

Wow! Jeg ble blåst av banen av foredraget hennes! Jeg satt ytterst på stolen og holdt meg fast, lo og gråt!

Så slo det meg: Jeg kommer aldri til å bli så god.

 

Mange på jakt etter sin neste jobb stiller seg spørsmålet «Er jeg god nok?». Ofte sitter det bare som en udefinerbar kjip klump i mellomgulvet. Og vi kan bli minnet på det vi tror er vår egen utilstrekkelighet når vi ser og hører andre som får til det vi selv ikke får til – ennå.

Dette innlegget handler om at det ikke trenger å være sånn.

Gjennom vårt eget lille verdensvindu ser vi de flinke folka der ute. Hun som briljerer på podiet, han som lirer av seg de gode poengene i kundemøtet. De som fikser det.

Poenget er at vi kan gjøre noe med vinduet vårt. Vi kan vaske det, sette noen hyggelige planter i vinduskarmen – og vi kan til og med utvide det, gjøre rammen større. Vi kan se verden på en annen måte, og vi kan se oss selv på en annen måte.

 

Fra sammenligning til inspirasjon

Sammenligner du deg med andre?

Hvis du er som de fleste av oss, så gjør du nok det, av og til om ikke annet. La deg gjerne inspirere av andre, men ikke sammenligne deg med dem. Slutt med det.  

Du har ditt eget instrument å spille på, hun andre har sitt. Den eneste du skal sammenligne deg med er deg selv. Den du var i går. Strekk deg heller mot å spille tonene dine enda litt renere i morgen.

For å strekke oss etter å bli bedre i noe er det fint å ha noen å se opp til, en rollemodell eller læremester.

Jeg liker å observere, lytte til og lære av dem som er bedre enn meg, de som er skikkelig gode på det jeg vil bli god på. De inspirerer meg, vekker nysgjerrigheten og engasjementet mitt. Og jeg kan bli imponert. Men da må jeg passe på. Da må jeg minne meg selv på at hun spiller tuba og jeg spiller trompet.

 

Hva er en rollemodell?

En rollemodell kan være alt fra en venn, kollega eller leder, en mentor eller en vi ikke kjenner engang. Det kan være en forfatter, kursleder eller kjendis. Og det kan være barna våre💚

For meg er en god rollemodell, i tillegg til å være et godt menneske som er dyktig i det hun sysler med, også en som viser at hun er «ufullkommen». Jeg lar meg sjelden inspirere av hun som fremstiller seg som ufeilbarlig, skråsikker, polert og proff uten å by på seg selv. Da kan jeg kjede meg nokså fort. Og jeg blir skeptisk. Vi har alle feil og mangler og riper i lakken.

Hun gjør det lettere for meg å omfavne mine når hun viser meg sine.

 

MIN Pippi!💚

Da jeg var liten, var Pippi Langstrømpe en stor helt for meg. Jeg syntes hun var morsom og rar, hun klarte seg helt alene og hun var så sterk! Jeg levde meg inn i hvordan hun snakket, spiste og beveget seg og jeg var så misunnelig på Tommy og Annika som hadde verdens beste venn i Pippi. Jeg lærte meg flere av hennes utsagn utenat, gjentok dem høyt for meg selv og trodde virkelig på dem.

«Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert!» sa jeg, og klatret opp i et altfor høyt tre. Jeg måtte ha hjelp til å komme ned igjen. Jeg husker også at jeg sov med føttene på puta, slik Pippi gjorde.

Jeg har sluttet å sove med føttene på puta, men har hatt flere rollemodeller opp igjennom. Det har jo vært så mye å lære! 

 

Litt karriereteori og en artig øvelse til deg

Professor Mark Savickas utviklet Career Construction Theory (CCT) som ble lansert i 2001. CCT er en sentral karriereteori og den mest brukte teorien innenfor Life Design-paradigmet som bygger på tidligere karriereteorier fra John Holland og Donald Super.

Life Design Counseling kan enklest forstås som «hvordan få jobben til å passe inn i livet» og ikke omvendt.

I arbeidet med å utvikle metoden Career Construction Counseling, fant Savickas fem sentrale spørsmål som viste seg nyttige for dem som sto i en form for overgang i karrieren (og livet) og var åpne for å reflektere rundt seg selv på en ny måte.

Det første av de fem spørsmålene er:

Hvem var dine rollemodeller i oppveksten – hvem så/ser du opp til?

Din tur: Still spørsmålet til deg selv og tenk deg om:

  • Hvordan vil du beskrive disse rollemodellene?
  • Hvilke adjektiver eller egenskaper vil du benytte når du beskriver dem?

Reflekter litt rundt dette før du leser videre …

Savickas sier at vi ikke kan se noe i andre som ikke bor i oss selv.

Når vi beskriver våre rollemodeller, beskriver vi egentlig oss selv. 

Jeg liker det perspektivet.

Joda, jeg kan også være en god venn, morsom og rar, klare meg helt alene og være sterk, som Pippi. Jeg kan absolutt gjenkjenne det.

Dette er kvaliteter jeg kan minne meg selv på å bruke når livet knirker. Eller på en helt vanlig dag!

 

Hvordan utvikle og benytte disse egenskapene i jobbjakten og/eller i jobben din?

Tenk litt videre på dine rollemodeller eller forbilder.

Når du ser hva det er du verdsetter ved disse menneskene – kan deres ferdigheter, verdier, tankesett eller handlinger inspirere deg til å videreutvikle disse sidene ved deg selv? For du har dem jo i deg.

Kan du studere de som har fått til det du vil få til?

Hva kan du lære av hun som er skikkelig god i den jobben du vil ha, eller av han som kom seg tilbake i jobb etter tre års fravær fra arbeidslivet? Hvordan fikk de det til?

Spør dem da vel!:

  • Hva har de gjort for å komme dit? 
  • Hvilke ferdigheter har de utviklet? 
  • Hva har de ofret på veien?
  • Hvordan er deres tankesett? 
  • Hvilke bøker leser de og hvilke podcaster lytter de til? 
  • Hvem er deres inspirasjonskilder, rollemodeller eller læremestre?

 

Så. Ha gode rollemodeller og la deg inspirere, men: Grav fram ditt eget gull og dine egne superpowers! Sørg for å bli skikkelig god på akkurat det DU syns er interessant, gøy og meningsfullt.

Verden trenger ikke dårlige kopier. Vær en skikkelig god original – du kan attpåtil være en annens rollemodell.

DET trenger vi.

DEG trenger vi.

 

Klem fra Hege💚

 

PS: Rollemodeller kan være viktige i endringsprosesser. Her finner du en annen artikkel om endring: Tre forutsetninger for endring (winnemutvikling.no)

 

Boken min "Mellom to jobber - 7 steg til en meningsfull jobb" er en samling av mine beste råd etter nesten 20 år som karriereveileder.

Les mer om boken her