Hull i CV-en

cv jobbsøk karriereutvikling mellomtojobber utbrent Feb 20, 2022
Porselenskopp med sprekker som er reparert med gull

I bransjen jeg kommer fra brukes uttrykket «hull i CV-en» like selvfølgelig som ordet «kompetanse», bare med et litt mer alvorlig ansikt.

«Har du hull i CV-en?», spør karriereveilederen. «Da må vi se på hvordan vi kan tette det. Vi kan bare «justere» litt på datoer; skriv kun årstall, ikke dato, det er smart».

Selv en karriereveileder lærer bort at opphold mellom to jobber ikke er greit. Vi lærer å skjule livet. Hvor lurt er det?

For har du et såkalt «hull» i CV-en din, altså et opphold mellom jobber, utdanninger eller kurs – da er det dessverre noen som tenker at du ikke er aktuell for å jobbe på deres arbeidsplass.

Ja, jeg skal være ærlig på det. De finnes der ute, de arbeidsgiverne og rekruttererne, som tenker at: «Hun der, hun med «hull» i fjor vår, hun må det være noe muffins med – vi kan ikke gå for henne».

Their loss!  

 

Gull i CV-en

For hva vet de om hva du gjorde våren i fjor? Hvem er de til å dømme deg for at livet traff eller du valgte å ta fri en periode?

Hva om de tok på seg jobben som gullgravere i stedet? Da hadde de funnet skatter. Jeg vet hva jeg snakker om. For rollen som gullgraver inntar jeg støtt. Og vet du; jeg har til gode å ikke finne gull der hvor andre bare ser «hull».

Jeg er sikker på at dersom de var nysgjerrige på «hullet», og på deg som menneske, stilte deg undrende spørsmål og lyttet med oppriktig interesse, ja, da hadde de funnet gull.

I Japan har de en kunstform som heter Kintsukuroi. Den består i at porselen, vaser og annet verdifullt man får knust, blir limt sammen med gull. Sprekkene skal ikke skjules. De skal løftes fram. Vises fram i verden som noe fint.

Skal forutinntatte arbeidsgivere og velmenende karriereveiledere få oss til å jukse på CV-en? Hvem lurer vi da? Hva slags holdninger er vi da med på å opprettholde?

For altså: Hull i CV-en? La oss kvitte oss med det uttrykket. Jeg liker det i alle fall ikke, det bærer i seg så mye stigma.

La oss kalle det gull: Gull i CV-en. Jeg har adoptert uttrykket fra en herlig kar som kaller seg Bipolar Superstar. Og jeg elsker det!

 

Hull i livet?!

La oss se på dette:

CV er forkortelse for Curriculum Vitae. Curricula Vitae er latin for «livets løp», eller «livsløp».  

Hull i livet, liksom!? Hallo!?

Men, ok. Selv om du og jeg forstår at «hullet» på CV-en ikke betyr hull i livet, må vi hjelpe forutinntatte arbeidsgiverne og rekruttererne der ute med å forstå hva dette oppholdet mellom to jobber har tilført deg av kompetanse. For det har definitivt gjort noe med deg, også på godt.

Og du kan slappe helt av. De fleste av oss har opphold mellom en eller flere jobber, studier og kurs – i alle fall vi som har jobbet noen år.

 

Vær ærlig

Kompetanse som ikke er tilegnet på en arbeidsplass eller en studiebenk er helt unik.

Det er ikke kriminelt å skjule «hullet» ved f.eks. å bare skrive årstall på CV-en. MEN, du bør være forberedt på å svare på overganger mellom de ulike jobbene – du får som regel spørsmål om dette på intervjuet uansett.

Og her kommer altså ærligheten inn. Den varer lengst, også i jobbsøk.

Før opp perioden mellom jobber/studier/kurs på CV-en din og skriv hvilken kompetanse du tilegnet deg underveis.

Uansett om oppholdet skyldes reiser, sykdom, pårørendeoppgaver, hjemmearbeid med barn, aktivt jobbsøk eller andre forhold: Skriv noe om hva du har lært. Denne perioden har garantert tilført deg noe som er verdt å nevne. Og denne kompetansen syns i alle fall ikke jeg at du skal holde tilbake fra en potensiell ny arbeidsgiver.

Husk at kompetanse har fire komponenter: Kunnskap, erfaring, ferdigheter og verdier/holdninger.

Disse kompetanse-komponentene tilegnes ikke bare i jobb eller gjennom studier – ser du det?

 

Hva hvis jeg har vært syk?

Mange syns det er vanskelig når oppholdet mellom jobber er forårsaket av sykdom. Men tenk deg godt om: Hva lærte du i tiden mellom to jobber?

Hvis du er klar for å søke ny jobb nå, har du jo kommet et godt stykke fra der du var da du ble syk!

Hva har bragt deg fra syk til jobbklar? Behandling, hvile, restitusjon, rehabilitering, fysisk eller mental trening eller annet? Uansett; dette har du garantert lært noe av – som kan overføres til en jobbsituasjon. Skriv noen linjer om det.

Et eksempel:

Opphold fra arbeid pga. rehabilitering/behandling etter (kortere/lengre) sykefravær. Etablerte gode vaner og rutiner som styrket meg fysisk og mentalt. Jeg er enda mer strukturert, oppmerksom og robust enn før. Nå er jeg klar og gleder meg til min neste jobb!

Et annet eksempel:

I perioden tilegnet jeg meg kunnskap om … gjennom egenstudier/faglitteratur, som har gitt meg god forståelse om … (nevne relevans til stillingen du søker).

Et tredje eksempel:

En krevende periode etter utbrenthet. Jeg tok meg god tid til å bli frisk og vurdere nye jobbalternativer. Nå er helsa mi på plass igjen og jeg har landet på hva jeg virkelig vil. Perioden har gitt meg bedre selvinnsikt, en tydeligere bevissthet på hva jeg kan og vil – og jeg gleder meg til å starte i jobb igjen!

 

Litt tøys på tampen

Er det innafor å tøyse og tulle litt i et jobbintervju? I så fall, hvor går grensen? Litt humor kan skape en fin stemning, men når blir det for mye?

Du har kanskje hørt om han som ble bedt om å si noe om hullene i CV-en sin?:

«Jo du skjønner, jeg har oppbevart den i en ringperm», svarte han fornøyd.

Dette er nok en vandrehistorie, men jeg innrømmer at jeg syns svaret er hysterisk morsomt!

Om det hadde slått an i et reelt jobbintervju vet jeg ikke, hva syns du? Hadde dette svaret stoppet deg fra å ansette kandidaten hvis han/hun ellers var godt kvalifisert?

 

Innta gull-perspektivet heretter

Håper jeg har klart å rokke ved noen støvete «sannheter» med denne teksten, og jeg håper du tenker nytt om dine perioder utenfor jobb eller studier.  Jo oftere du trener på å innta gull-perspektivet i stedet for hull-perspektivet, vil du merke at det gjør noe med selvfølelsen din.

Ingen har hull i livet.

God klem fra Hege🌸

 

PS: Hvis du vil se hvordan jeg løste å gjøre hull til gull i min egen CV - ta gjerne en kikk på LinkedIn-profilen min: Hege Winnem | LinkedIn 

Og når du først er der syns jeg det er veldig hyggelig at du knytter kontakt🥰 

 

Likte du innlegget? Her er et annet i "samme gate". Kan det du ser på som svakheter faktisk vise seg å være styrker?: Kan gråstein være gull? (winnemutvikling.no)

 

 

Boken min "Mellom to jobber - 7 steg til en meningsfull jobb" er en samling av mine beste råd etter nesten 20 år som karriereveileder.

Les mer om boken her