CV-en og eplekaka

cv jobbsøk karriereutvikling karriereveiledning mål Jun 12, 2022
CV-en og eplekaka

 

Kvinnen jeg veiledet for noen år tilbake kom til vårt første møte med CV-en sin og viste den stolt fram. Den var på elleve sider.

Elleve tettskrevne sider – i fontstørrelse 9.

Jeg tok et dypt magadrag og pustet rolig ut.

– Er det denne du har sendt til arbeidsgivere når du søker jobber?

– Ja, sa hun fornøyd, – her har jeg fått med alt jeg kan, alt jeg har gjort. Jeg har til og med lagt til prosjekter, publikasjoner og mine styrker i en egen bolk her.

Hun bladde til siste side og viste meg en opplisting av fjorten egenskaper som beskrev henne.

– Hvor mange jobber har du søkt den siste tiden? spurte jeg.

– I løpet av de siste tre månedene har jeg søkt 23 stillinger.

– Og hvor mange intervju har du blitt innkalt til?

– Ingen. Hun trakk på skuldrene.

– Det må være fordi jeg er for gammel, det er vel ingen som vil ha en som er over femti, det hjelper ikke uansett hvor mye jeg kan. Jeg har utviklet denne CV-en over de siste seks månedene fordi jeg aldri får napp og nå har jeg lagt til all den kompetansen jeg kan komme på at jeg har!

Jeg stoppet henne.

– Du, det er ikke det at du er for gammel, ikke kan nok, eller ikke er bra nok. Kan jeg få være helt ærlig med deg?

– Ja, det er derfor jeg er her, jeg trenger hjelp til å forstå hva jeg må gjøre.

– Denne CV-en funker dessverre ikke, sa jeg.

– Jeg ser du har lagt ned veldig mye arbeid i den, men den blir altfor omfattende for en som raskt trenger å finne relevant kompetanse for å forstå hva du kan, hvem du er og hva du kan bidra med. 

– Liker du å bake? spurte jeg.

Kvinnen rynket pannen og så spørrende på meg.

– Eh, ja.

– Kan du fortelle meg hvilke ingredienser du trenger for å bake en kake?

– Det kommer an på hvilken kake jeg skal bake.

– Nettopp! Denne CV-en er som tørrvareskapet og kjøleskapet ditt til sammen!

Kvinnen så uforstående på meg.

– CV-en din inneholder sukker, hvetemel, kardemomme, egg, kakao, fløte, vaniljesukker, melis, natron, strøssel, bær, bakepulver, epler, sammalt rug, tørrgjær, kanel, vaniljestang, melk, perlesukker og mer til.

– Ja, ja, kom til poenget nå, jeg skjønner at jeg er på ville veier, hvor vil du?

– Poenget er at jeg ikke ser hvilken kake jeg kan bake med denne CV-en. Det du viser meg er et godt utstyrt kjøkken!

Jeg ser ikke hva din kjernekompetanse er, jeg ser ikke hva du vil, jeg ser ikke noen jobbidentitet her. Du viser meg hele kjøkkenet ditt, men jeg vil ha eplekake! Derfor trenger jeg bare å se de ingrediensene jeg trenger for å bake eplekake. Du gjør det så vanskelig for meg, du må ta et valg. 

 

Å velge jobbprofil

På et tidspunkt må du bestemme deg for å gå for EN jobbprofil. Det kan oppleves skummelt eller frustrerende for mange å skulle slette eller tone ned kompetanse i CV-en, fordi vi så gjerne vil vise fram alt vi kan!

Men når en arbeidsgiver eller rekrutterer mottar 50 til 100 søknader på en stilling og skal gjennomgå disse, ja, da havner du fort i nei-bunken hvis du ikke klarer å fatte deg i korthet, og trekke fram akkurat det som gjør deg aktuell og relevant for stillingen det gjelder.

Ved å jobbe fram en tydelig jobbprofil gjør du det enkelt for en arbeidsgiver å se eplekaka i det ellers velutstyrte kjøkkenet ditt.

Sånn sirkler du deg inn mot din neste jobb. 

 

Hva jeg mener med jobbprofil?

En jobbprofil defineres av stilling og helst også bransje. 

Her er noen eksempler på jobbprofiler:

  • Selger innen kosmetikk og velvære
  • Kjøkkenassistent i cateringvirksomhet
  • Prosjektleder i IT-bedrift
  • Kunderådgiver innen hotell/reiseliv
  • HR-rådgiver i offentlig virksomhet
  • Produksjonsmedarbeider i kunst/kulturvirksomhet
  • Helsefagarbeider i kommunen
  • Kommunikasjonsrådgiver innen medie- og innholdsproduksjon
  • Miljøarbeider innen rusomsorg
  • Forretningsutvikler innen renovasjon og gjenvinning
  • Teknisk rådgiver i bygg- og anleggsbransjen
  • AKS-/SFO-assistent i kommunal barnehage
  • Selvstendig næringsdrivende (hva?) i egen virksomhet (hvilken bransje eller hvilket marked?)

Ønsker du å starte for deg selv, bestemmer du selv jobbprofilen. Da trenger du å definere et marked, hvem dine kunder er, hvilke(n) utfordring(er) du skal løse for kunden og hva du skal tilby av tjenester eller produkter.

Lag deg uansett en profil-CV, fordi den kan være relevant for eventuelle samarbeidspartnere eller kunder, og som næringsdrivende vil du mest sannsynlig opprette en profil på LinkedIn.

Jobbprofilen du velger bestemmer hvilken kompetanse som er vesentlig og relevant å fremheve i en profil-CV. Det betyr også at du må velge bort eller tone ned kompetanse som ikke er vesentlig eller relevant å vise fram.

Å våge å gå for noe, betyr å velge noe annet bort. Og å velge en karrierevei fremfor en annen betyr at noen muligheter må parkeres. I alle fall for en periode.

Ta et valg. Bak en kake av gangen. Server gjerne eplekaka med vaniljeis, men kokosen sparer du til makronene. 

 

God CV-bakst!🎂

 

PS: Har du også «hull» i CV-en? Vit at det ofte ligger GULL der som du bør vise fram i CV-en din i stedet for å skjule hullet eller bare la en periode stå åpen. Dette innlegget viser deg hvordan: 

Fra hull til gull i CV-en (winnemutvikling.no) 

 

Boken min "Mellom to jobber - 7 steg til en meningsfull jobb" er en samling av mine beste råd etter nesten 20 år som karriereveileder.

Les mer om boken her