5 CV-myter

cv jobbsøk karriereveiledning Sep 15, 2022
Sammenkrøllet papir i papirkurv

Jeg blir altså helt matt av alle bastante CV-meninger!

Bransjen jeg kommer fra (karriereveiledning, rekruttering og arbeidsformidling) er kanskje verst i klassen – og ja, jeg har selv hatt sterke meninger om dette dokumentet🙄

Men etter å selv ha rekruttert en drøss av kandidater, senest hundrevis av saksbehandlere til NAV under koronapandemien (phu!), har jeg moderert meg bkaetraktelig.

Noen sterke CV-meninger har jeg fremdeles, men de begrenser seg til de tre R-ene:

Ryddig – Relevant – Rask

Ryddig: God struktur, lik font og fontstørrelse i hele dokumentet, nok luft. Jeg (og mange med meg!) makter ikke å lese innholdet i en ustrukturert CV. Sorry.

Relevant: Viktigst først. Ton ned eller fjern kompetanse (ikke arbeidsforholdet) som ikke er relevant inn mot den aktuelle stillingen du søker på. Løft opp, fremhev og utdyp kompetanse som ER relevant. Her trenger du å FORSTÅ rollen, sant😉

Rask: Rekrutterer eller arbeidsgiver skal RASKT finne relevant kompetanse der h*n forventer å finne den. Feltet Nøkkelkvalifikasjoner/Kompetanseprofil/Sammendrag øverst på CV-en er viktig i denne forbindelse. Og fikser du de to første R-ene faller RASK på plass av seg selv.

 

Så til mytene:

🤥 Myte 1: En CV må for Guds skyld ikke være på mer enn to sider – MAX!

Tull og tøys. Her er det mye som spiller inn: Luft er viktig, så har du to STAPPA sider i fontstr. 9 – legg til en tredje side. Så lenge innholdet er RELEVANT sett opp imot stillingene du søker er det innafor. En CV kan også ha vedlegg: Publikasjoner, utvalgte prosjekter osv.

Så lenge den byr på luft, god STRUKTUR (gjerne kulepunkter) og RELEVANT innhold (les dette innlegget, så forstår du hva jeg mener: CV-en og eplekaka (winnemutvikling.no) syns jeg tre sider helt greit.  

🤥 Myte 2: CV-en MÅ ha omvendt kronologisk rekkefølge på arbeidserfaring og utdanning.

Neida, ikke nødvendigvis. Søker du jobber hvor din mest relevante utdanning eller arbeidserfaring ligger lenger tilbake i tid enn for eksempel dine to siste jobber, kan du ha et felt øverst med «Relevant arbeidserfaring» og et felt under med «Annen arbeidserfaring» – det samme for utdanning.

🤥 Myte 3: Du MÅ skjule «hull» i CV-en, gjerne ved å «finjustere litt» på dato/årstall.

Kjære vene, du har ikke hull i livet selv om du har opphold mellom jobber og/eller studier. De aller fleste av oss som har jobbet noen år har sånne opphold. Les gjerne hvordan du kan finne gull i «CV-hull» her: Fra hull til gull i CV-en (winnemutvikling.no)

🤥 Myte 4: Du bør ikke ha bilde på CV-en – det kan diskvalifisere deg.

Sprøyt. Bilde eller ei er valgfritt, men i dag velger de aller fleste å ha bilde på CV-en, derfor blir du fort anonym uten. Et bilde adder en ekstra og mer personlig dimensjon til et ellers formelt dokument. ALLE kan by på et godt smil, uavhengig om ansiktet ditt er ovalt, skjeggete, blekt eller brunt, brillete eller fregnete og jeg VET at rekrutterere elsker det.

Så pågår det en diskusjon for tiden om vi kan sikre en mer rettferdig rekruttering ved å rekruttere blindt. Jeg syns det er en veldig interessant tanke, forutsatt at ALLE stiller likt, dvs. INGEN har bilde.

🤥 Myte 5: Du kan bruke den samme CV-en hver gang du søker på en jobb.

Nei! Nei! Nei! Her faller mange igjennom. Gjør jobben med å justere og spisse CV-en din inn mot den enkelte stilling du søker. Mer jobb, ja. Men også MYE større sjanser for å bli invitert til intervju.

 

Så gjenstår det å se hvor lenge CV-en lever slik vi kjenner den

Mang en rekrutterer og arbeidsgiver der ute forteller at de setter pris på andre måter å bli kjent med kandidater på:

Videopresentasjoner, hvordan du profilerer deg i sosiale medier (er du ikke på LinkedIn?!), at du tar direkte kontakt med bedriften pr. telefon, e-post eller oppmøte og at du bygger og anvender nettverk kan åpne opp for mang en kaffe- eller tekopp med en arbeidsgiver som ser etter akkurat den kompetansen du har.

Flere kandidater og arbeidsgivere finner hverandre allerede på denne👆 måten i dag, flere enn du tror. I slike tilfeller blir CV-en mer som et «førerkort» å regne:

CV-en presenteres først i en rutinekontroll for å «bevise» at du kan kjøre bilen ETTER at du allerede har delt din kjøreerfaring og fått anledning til å vise deg fram.

Da er mange allerede innafor.

Tips til måter du kommer deg innafor på kan du lese mer om i dette innlegget: Bli den forutbestemte kandidaten! (winnemutvikling.no) 

 

God CV-økt!⭐

 

Boken min "Mellom to jobber - 7 steg til en meningsfull jobb" er en samling av mine beste råd etter nesten 20 år som karriereveileder.

Les mer om boken her